Rygning i Weber

Opskrifter

Prøv de lækre opskrifter


Rygning i Weber


Varm Rygning :

Næsten alle fisk smager godt når de har fået en gang varm røg, men det er de fede fisk så som Makrel, Sild og Hornfisk vi har tradition for at spise som varm røgede.

 

Fisken renses og tørres godt af, ellers vil røgen ikke rigtig trænge ind i fisken, derefter saltes fisken let og skal ligge og trække 20—30 min.

 

Det er vigtigt at grill risten gøres godt ren og pensles med lidt olie så fisken ikke hænger i, når gril kullene er godt varme ligges de i begge sider så der ingen kul er midt i grillen ( Jan Glæsel metoden )  man fylder to stk. 250 g, alu. Bakker op med røg smuld, det er vigtigt at man bruger bøge smuld eller lignende, de to bakker sættes oven på de varme kul så vil kullene antænde røg smulen. Risten ligges på så er man klar til at ligge de klar gjorte fisk på risten, fisken lægges midt i grillen så de ikke får direkte varme. Begge Luftspjæld skal vær åbne. Ryge tiden er for mellem store makrel 20 til 25 min . Når benene slipper er fisken færdig.

 

Kold Rygning :

Er lidt sværere men med lidt tålmodighed så går det.

Fisken klar gøres på samme som til varm rygning  de skal bare saltes et par timer mere.

 

Det er vigtigt at der ikke er for varmt når man kold ryger da temperaturen i grillen ikke må overstige 20 grader her anvender man et stykke stanniol på den nederste rist lagt langs den yderste kant af grillen ( det er vigtigt at man ikke spærrer for bund trækket ) der bruges ca. et liter mål smuld pr. gang og det ligges i en tyk pølse på stanniolen Uden at enderne når sammen, man tænder røg smulen med 2-3 hætte fuld sprit i den ene ende. Hvis man tænder i begge ender så vil der udvikles for meget varme. Begge luft spjæld skal være åbne. Nu vil smulen stå og brænde lige så stille de næste timer.  Det er ofte nødvendigt at gentage ryge processen 2-4 gange alt afhængig af fiskens størrelse og hvor meget træk der er i grillen. Hvis der bliver for varm i grillen kan du sætte en stål skål fylt med is i midten af grillen, til at holde temperaturen nede.

Bemærk der skal ikke bruges grill kul til koldrygning.

Velbekomme Kaj Pedersen